По последни данни околохиляда души са ранени при падане на метеорит над планината Урал в руската Челябинска област, сред които и над 200 деца, съобщават от Министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Над 100 души, предимно деца, са хоспитализирани, съобщава РИА Новости.

Повечето хора са били ранени от парчета счупено стъкло.

Тази вечер от 21:24 часа българско време телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи пряко чрез сигнал от НАСА преминаването край Земята на астероида с диаметър 45 метра и маса към 130 000 тона 2012 DA14

Тази сутрин над Уралския федерален окръг се разби метеорит, който е изгoрял частично в по-ниските слоеве на атмосферата.

За всички жертви на бедствието ще има компенсации, съобщиха от управата на Челябинска област.

По последни данни на оперативния щаб, създаден по искане на управителя Михаил Юревич, метеоритът е паднал в езеро на един километър от град Чебаркул.

Според регионалното министерство на извънредните ситуации, метеоритът, паднал над Урал, се е оtкъснал от астероид, който е преминавал тази сутрин близо до Земята. Според оценки на Руската академия на науките метеоритът е тежал около 10 тона.

Продължава установяването на щетите в населените места.

На пресконференция в ИТАР-ТАСС началникът на оперативното управление на МВР генерал-лейтенант Виктор Ракитин съобщи, че при това "изключително явление" са пострадали сгради в десет населени места - шест града и четири села. Щетите са предимно изпочупени стъкла и срутени "неустойчиви конструкции", отбеляза той.

Около 21 хиляди души участват в описването на щетите.