Любопитна колекция от пощенски картички и непоказвани досега снимки
с лика на Христо Ботев е подредена в Регионалната библиотека във Враца.

Експозицията е по случай 164-та годишнина от рождението на Войводата, станал чрез героичната си гибел един от най-важните символи на града под връх Околчица.

Над 700 са архивните фотографии и картички, запазени във фонда на библиотеката, които са дарени от антиквари и колекционери, съобщава БНТ.
Голяма част от тях са от края на 19 и началото на 20 век и показват лика на Ботев и местата, свързани с подвига на неговата чета.

„Интересното е, че още тогава първите картички, които се печатат за Нова година и Коледа са с лика на Ботев. Те са били поръчвани за общинските власти, за дарителите и за офицерите", подчерта краеведът Калина Тодорова.

Експозицията проследява и съдбата на Ботевите паметници, като опълченския кръст на Околчица, заменен с петолъчка в продължение на десетилетия. Показани са и фотоси от някогашни чествания край първия паметник на Войводата във Враца, където идвали поклонници от цялата страна.

„Даже понякога му се е чупела сабята от окичване с венци, а не като днес - от вандалщина", изтъкна Тодорова.

За съжаление този паметник вече може да се види само на снимка, защото преди три години бе разделен на части и така на практика - унищожен като монумент.

Днес се навършват 164 години от рождението на Христо Ботев.

Представителни подразделения от Сухопътните войски, от Военновъздушните и Военноморските сили ще участват в отбелязването на годишнината, съобщиха от Министерството на отбраната.

В София Националната гвардейска част ще участва в тържествената церемония в Борисовата градина пред паметника на Христо Ботев в 12.30 часа. Общонародна фондация „Христо Ботйов" и Столична община организират в парка тържество по повод годишнината.

В Калофер представителни подразделения от военно формирование 34 750 и военен духов оркестър от състава на Сухопътните войски ще участват в митинг-поклонение, който ще започне в 11.00 часа, съобщава bTV.

Възпоменателни церемонии ще се проведат и в други български градове, сред които Пловдив, Стара Загора и Смолян.
Във Варна почетен караул от Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров" и представителен духов оркестър от ВМС ще участват в поднасянето на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев на "Алеята на възрожденците" в Морската градина.