Русия няма намерение да прекъсва отношенията си с Вашингтон, но Москва ще работи със САЩ само в области с взаимен интерес. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

„Очевидно ние не отказваме сътрудничество. Но ние ще насърчим сътрудничество не защото те искат по-тесни връзки в една или друга определена област, а защото тези области са и в наш интерес", каза той пред руска телевизия.

Вчера Лавров изтъкна, че позициите на САЩ и Русия за Сирия се доближават. „Мисля, че нашите позиции със САЩ се доближават, първо и преди всичко по отношение на изявленията, че не може да има алтернатива на политическото решение в Сирия", изтъкна Лавров. Той иначе критикува Вашингтон, че подкрепя някои въоръжени групи, които се борят срещу Башар Асад.

По-рано този месец Лавров заяви пред държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Москва е готова да работи със САЩ, но сътрудничеството е „възможно само на справедлива и равнопоставена основа, без опити за диктат или оказване на натиск върху Русия".