БСП скоростно поде акция срещу поетия вчера чрез ратификация на документа в народното събрание дълг от 16 млрд. лв. Червените искат анкетна комисия за дълга, съобщи на брифинг в НС Красимир Янков.

Комисията трябва да работи 3 месеца и да провери действията на кабинета за поемане на дълга. Тя също така трябва да проучи подготовката за поемане на дълга и начина, по който са избрани банките.

Създаването на такава комисия щяла да допринесе за повече прозрачност около дълга. Румен Гечев изтъкна на свой ред, че по безобразен начин петорната коалиция е водила преговори зад гърба на избирателите за дълга.

От Патриотичния фронт тепърва ще обсъдят дали да дадат подкрепа за идеята на левицата за създаване на временна парламентарна комисия.

Голяма част от депутатите от управляващите формации и от опозицията били държани в неведение за намерението за дълга. Какви са комисионните, как ще бъдат разпределени тези комисионни, попита депутатът и заяви, че поне 160 милиона лева ще се разпределят като комисионни около дълга.

Фокусът на този договор е осигуряване на 4 златни кокошки, които са избрани да управляват дълга, коментира социалистът. Румен Гечев предупеди, че тези фирми 3 години няма да имат конкуренция. Те ще диктуват на България при какви условия ще се управлява дълга, подчерта още Гечев.

Този договор беше сключен по един изключително задкулисен начин, заяви и Чавдар Георгиев. Социалистите ще настояват всички отговорни лица по дълга да дадат обяснения защо се е стигнало до тук.

Според Георги Кадиев управляващите направили на идиоти целия народ. "Вчера станахме свидетели на целувката между Бойко Борисов и Лютви Местан", каза той. По думите му предишната целувка на лидера на ДПС с партиен лидер - Сергей Станишев, била искрена и безплатна. Вчерашната целувка обаче не била безплатна. Тази целувка си има цена и нейната цена е 16 милиарда лева, категоричен е Кадиев.

Червените ще търсят подкрепата за създаването на комисия за дълга от всички партии.  Социалистите готвят и жалбата си и до Конституционния съд заради дълга, както обещаха вчера.