Испания ще се опита да блокира в съдилищата "консултативния" референдум за отделянето на областта Каталуния от Испания, който е планиран за 9-и ноември. Това ще стане по същия начин, по който испанското правителсво спря насрочения на 27 септември от каталунското правителство референдум за 9-и ноември, заяви вицепремиерът Сорая Сайнц де Сантамария, цитирана от „Ройтерс".

Напрежението се повиши между испанското централно правителство и Каталуния, след като Мадрид блокира всички опити на североизточния регион да гласува за своето бъдеще. Мадрид твърди, че такова допитване би нарушило Конституцията, защото ще позволи на някаква част от испанците да гласуват по въпрос, засягащ цялата страна.

Сайнц де Сантамария заяви на седмичната си пресконференция, че централното правителство ще се опита да блокира "консултативния" референдум, който е обявен като „консултация на гражданите" с цел да се защитят правата на каталунските държавни служители, така че те да не бъдат принудени да нарушават закона.

Лидерът на Каталуния Артур Мас планира провеждането на 9-и ноември допитване на мястото на необвързващия референдум за независимост, обявен за незаконен от Конституционния съд.

В четвъртък най-високопоставеният държавен съветник подкрепи ветото върху „консултативното" допитване, заявявайки, че е също толкова незаконно, колкото и първоначално планирания референдум.

Сега правителството ще поиска Конституционният съд да се произнесе за законосъобразността на вота, заяви Сайнц де Сантамария. Министър-председателят Мариано Рахой нарече консултативния референдум „псевдовот".

Не е ясно обаче как централното правителство ще наложи стопирането на референдума, ако каталунските лидери решат да го проведат.