Днес в Украйна е ден на траур в памет на миньорите, които в сряда загинаха при взрив на газ метан в мина "Засядко", Донецк.

До този момент е потвърдена смъртта на 33 души. В същото време ръководителят на Независимия профсъюз на миньорите в Украйна Михаил Волинец заяви, че съдбата на 47 работници в мината "Засядко" остава неизвестна, а постъпилата в медиите информация за 77 загинали в момента се проверява.

Донецката областна администрация съобщи, че по време на взрива в мина "Засядко" е имало 230 души, като 157 от тях са успели да напуснат мястото на инцидента.
Първоначалната версия за инцидента е запалване на газов джоб.

Михаил Волинец заяви вчера, че сепаратистките власти в Донецк не разполагат с достатъчно ресурс, за да проведат пълноценна спасителна операция.
Властите в Киев призоваха техни спасителни екипи да бъдат допуснати, за да задействат такава операция.

В миналото именно в мината "Засядко" се случи най-голямата катастрофа в историята на Донбас - на 18 ноември 2007 година при взрив загинаха 101 миньори. Президентът на Украйна тогава Виктор Юшченко поиска затваряне на мината независимо от последствията за икотомиката на района, заради огромния брой жертви и трудови злополуки.

От 1999 година в тази мина са загинали повече от 230 души.