Европейският съюз отказа да подпише споразумението за асоцииране с Украйна.

Президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви след срещата с украинския президент Виктор Янукович в Киев, че ЕС иска „да се предприемат стъпки", за да се подпише и ратифицира споразумението „веднага щом може", но това зависи от „политическите обстоятелства".

Последните събития в Украйна доведоха до неблагоприятна атмосфера в отношенията между ЕС и Украйна", каза той.

Постигането на споразумение дава възможност за изграждането на обширна рамка на сътрудничество между Украйна и ЕС, включително свободна търговия.

Ромпой акцентира, че дори и днес да беше постигнато това споразумение, то ще премине през тежки дебати за ратифицирането му от страните членки на ЕС и в Европейския парламент.

"Влошаването на качеството на демокрацията и върховенството на закона в Украйна имат пряко отражение върху нашите държави-членки, в нашата публична общественост като цяло и в Европейския парламент", подчерта Ромпой.

Янукович заяви след срещата, че той е "удовлетворен" от срещата. „Мисля че това може да се счита за крайъгълен камък в развитието на двустранните отношения", изтъкна украинския президент.

"Нашата силна загриженост е свързана основно с рисковете от политически мотивирани правосъдни решения в Украйна. Процесът на Тимошенко е най-ярък пример. Но също толкова важно е прокарването на всеобхватна реформа в правосъдието в съответствие с международните стандарти, което е от абсолютно ключово значение", каза еввропейският представител.

Ромпой допълни още, че парламентарните избори в Украйна следващата година ще бъдат от изключителна важност за двустранните отношения.

Основният препъни камък за Украйна е случаят с Юлия Тимошенко.

Припомняме, на 11 октомври Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година. Първоначално срещу Юлия Тимошенко бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."