Президентът Георги Първанов връчи най-високо държавно отличие - орден Стара планина с лента - на премиера на Италия Силвио Берлускони.

Държавният глава изтъкна, че наградата е не само за приноса на Берлускони за развитието на двустранните отношения в последно време, а за период от 10-15 години, в които Берлускони е подпомагал усилията на страната ни да заеме своето достойно място  в голямото европейско семейство.

„Това отличие е българската оценка за неговото място в международната политика като истински лидер в европейски и в световен мащаб, заяви Първанов.

Той изтъкна и активната роля на Берлускони за решаването на остри проблеми на нашето съвремие, като премиер на страна, председателстваща ЕС, като участник в Г8 и други международни организации.

Георги Първанов подчерта и че този орден е нашето признание и оценка за развитието на българо-италианските отношения на 130-та година от тяхното установяване.

Държавният глава изтъкна, че нашата историята изобилства от примери на приятелски жестове още от времето на Гарибалди.

„Днес имаме стратегическо партньорство, днес сме стабилни перспективни съюзници и имаме активен политически диалог, подплатен с прагматични решения в икономическата област", подчерта българският президент.

Той припомни, че в началото на годината се договаряхме с италианска газова компания за строителството на отсечката Кумотини - Димитровград и съобщи, че това вече е факт - тази отсечка ще бъде построена с активно италианско участие.

Първанов посочи още, че двете страни ще подпомагат усилията за диверсификация на енергийните ресурси за Европа.

Българският държавен глава изрази надежда, че италианският премиер ще подпомага активно нашите усилия за деблокиране на спрените европейски средства и за подобряване на образа на България в Европа и по света.

Италианският премиер благодари за високото отличие и каза, че е изпълнен с удовлетворение защото в политика много рядко може да се види признат резултат от големи усилия.

Той каза, че винаги е изпитвал симпатия към България, която се е превърнала в любов.

Берлускони сподели, че е проучил какво се е случило в Ялта - „видях как България и Румъния остават под съветска власт - под влиянието на американския президент" и разказа, че тогава се е замислил каква съдба е имала страната ни и народа ни и колко жалко, че те не са добре разбрани в европейската общност.

„Затова станах адвокат на България.", посочи Берлускони.

По повод темата за образа на Българи по света той каза на българският президент:
„Най-добрият носител, посланик на този образ може да бъдете вие. Ако се превърнете в политически турист в света, България може да спечели голямо влияние".