Русия спря петролните доставки за Беларус, съобщи Ройтерс. Агенцията уточнява, че причината е провал на преговорите за доставка и транзит през 2010 година.

Според руски енергийни компании транзитът на руски нефт до страните от Европейския съюз няма да бъде засегнат.

Ройтерс припомня, че сегашното спиране на доставките е първото от 2007г., когато отново заради спор за цената на транзитните такси, Москва спря петролните доставки на Беларус. Прекъсването продължи три дни и в крайна сметка завърши в ползва на Русия, пише агенцията.

Двете белоруски рафинерии Нафтан и Мозир посочиха, че разполагат с достатъчно нефтени запаси, за да работят още една седмица и имат около 450 000 тона суров петрол.

По-голямата част от петрола, който се преработва в тях обаче, се изнася за западноевропейските страни, като малка част остава за национална консумация.

Говорител на правителството в Беларус посочи, че по време на разговорите с руските представители, белоруската делегация е била подложена на „безпрецедентен натиск".

Той настоя Русия да продължи с доставките по силата на старото споразумение, докато не бъде постигнато ново.  

Агенцията припомня, че преди дни аналогична ситуация се случи и с Украйна. Русия предупреди ЕС, че може да прекрати доставките на петрол за Киев, като засегнатите страни щяха да бъдат Словакия, Унгария и Чешката република.

Причината бяха преговорите за подписване на ежегодното допълнително споразумение към настоящия договор от 2004г. В крайна сметка Москва и Киев се споразумяха за условията по транзита на руски петрол през украинска територия през 2010 година.