Вложителите в КТБ изчисляват общите загуби от евентуалния фалит на банката на поне 6 милиарда лева.

На пресконференция в БТА те обвиниха родните финансисти, че още живеят в епохата на Карл Маркс и не ползват новите финансови инструменти за оздравяване на банката.

Лидерът на ПП „Другата България" Божидар Томалевски емоционално се изказа срещу управителя на БНБ Иван Искров, който, по думите му, носи огромна отговорност за случващото се с КТБ. Ограбиха ни, ограбват ни със съдействието на политици, с наглостта на банкери и бездействието на институции. Днес ограбват нас, утре ще ограбят и вас, посочи той.

По думите му, вложителите, обединени във фейсбук групата „КТБalive", искат публичен дебат по всички медии, на който да се даде дума и на техните експерти. Задкулисието е това, което се случва в КТБ, смята Томалевски. Според него вложителите не разполагат вече с никакви финанси и се налага едва ли не да фотосинтезират.

Виновниците са Росен Плевнелиев и Иван Искров, бездействието им води КТБ към умишлен фалит. Искров лъже и се крие зад несъществуващи регулации. БНБ е в правото си и сега да отвори КТБ, обвинително посочи политикът.

Ако някой си мисли, че ще има избори и няма да отвори преди това КТБ, много се лъже. В навечерието сме на гражданска война и няма да се спрем. Следващият протест е в деня на Съединението 22 септември, заканиха се още ощетените вложители.

Юристът Борис Михайлов пък уточни, че активистите не са защитници на Цветан Василев, а защитават вложителите. Простият начин е акционерите да си оздравят банката, което няма как да стане от ареста, констатира той, като намекна за заповедта за задържане на Василев. Според Михайлов ако вложителите осъдят държавата за това, че никой дори не ги е предупредил да си изтеглят парите, преди банката да затвори, то парите за обезщетение ще се плащат именно от данъкоплатците.

Има наредба от години за наличието на фонд, с който БНБ да помогне на банки в нужда. Такъв има ли изобщо и защо през тези три месеца не е създаден, попита още юристът. Според него ако сега се влезе реално в банката, ще се види, че тя е абсолютно здрава. Можеше да се оздрави още първите часове. Бавно се цели тотален геноцид на нацията, заподозря Михайлов. Ако има държавници, незабавно, а не след изборите, да направят пътна карта с конкретни стъпки за действия по оздравяването на КТБ, апелира той.

Освен сумата от над 3,7 милиарда, които ще бъдат безвъзвратно загубени, има много други косвени загуби, които в момента се изчисляват на около 2,5-3 милиарда лева. Това сочат изчисленията на засегнатите вложители.

Между 60 000 и 100 000 лица ще останат без работа, те обаче имат и семейства. Близо 500 000 българи ще са засегнати, смятат недоволните граждани. За тях най-евтиният вариант за оздравяване на КТБ е рекапитализация на банката със средствата на акционерите и държавна тригодишна гаранция за депозитите на всички вложители - фирми и частни лица.

Стана ясно още, че до края на деня вложителите ще изпратят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който ще настояват в хода на съдебното производство срещу подуправителя на БНБ Гунев да се провери и за свързаност с всички банки, ползвали ликвидна помощ от държавата - това са ПИБ, Инвестбанк и Българо-американска кредитна банка.

Вложителите искат в производството да бъдат привлечени като отговорни и фирмата одитор на КТБ, както и Комисията за финансов надзор, тъй като те носели солидарна отговорност с държавните органи.