Служебният премиер проф. Георги Близнашки прогнозира тежки първи месеци за следващия кабинет, който трябва да предприеме неотложни и "не особено популярни мерки".

След това обаче, по думите на професора, нещата ще тръгнат във възходяща линия и благодарение на финансовия ресурс, предвиден за страната ни по Споразумението за партньорство на ЕК с България до 2020 година.

"Големият въпрос е да настъпи спокойствие и да бъдат създадени нормални условия, за да могат тези средства да бъдат усвоявани без злоупотреби", коментира служебният премиер.

По думите му, правителство трябва да има на всяка цена, като Близнашки изрази надежда, че в следващите няколко дни, особено след като бъде връчен проучвателен мандат, разговорите ще придобият по-спокоен тон и ще се стигне до съставяне на правителство.

Служебният премиер е на мнение, че едно правителство, създадено в трудни условия и при един фрагментаризиран парламент, би имало добро бъдеще, особено ако се работи открито и прозрачно и ако предварително се заявяват приоритетите и се търси съгласие по тях в Народното събрание.

Близнашки за пореден път призова Народното събрание да разгледа по най-бързия начин внесения от служебното правителство проект на актуализиран бюджет за 2014 година.