По всяка вероятност срокът за предложения по текстовете в Закона за електронните съобщения за второ четене ще бъде удължен.

Това беше преценено в хода на дискусията, организирана в парламента, по спорния законопроект. В нея участваха и организаторите на днешния протест.

По принцип срокът за предложения за промени в закона изтича в понеделник.

Представителите на засегнатите организации и сдружения настояха да бъде предвиден и срок, в който окончателните предложения по текстовете да бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни. Засега те смятат, че текстовете не са добре обмислени.

Срокът за съхранение на данните от проследяваните комуникации трябва да бъде шест месеца, а не както е предложено - една година, допълниха още организаторите.

Освен това участниците в днешната акция се противопоставиха на предлагания в проекта на управляващите размер на санкциите за служители на МВР, които злоупотребяват с достъпа до данните.

Санкциите в проекта са твърде занижени, посочиха те и изтъкнаха, че по време на протеста представителите на управляващите нееднократно са уверявали, че ще има гаранции да не се злоупотребява с данните.

МВР не е помислило достатъчни за тези текстове, изтъкнаха организаторите на протеста и настояха за увеличение на санкциите. Те още веднъж изтъкнаха, че проектът за промени в закона е съставен от „калпави текстове, гласувани на бързо на първо четене".