Огнище на болестта син език, която напоследък се разпространява по преживните животни, е открито и в Шуменско, съобщи bTV. Лабораторните изследвания на кръвни проби от животни в село Риш са потвърдили, че те са заболели от опасната болест.

Ветеринарите в региона продължават с дезинфекцията, за да се ограничи разпространението на болестта.

Заразата пламнала в стадото на от 130 овце и кози. Пастирът забелязал, че някои от животните се подули, веднага се обадил на местния ветеринар. 25-те болни животни са изолирани, но пастирът е притеснен, тъй като от стадото зависи прехраната му.

Заради заразата животните в селото са под карантина. Кметът на Риш Стоян Милев е предупредил жителите да го информират за всяко неразположение на животно, след което той да сигнализира на ветеринарите.

За да се предотврати разпространението на заразата са разширени предпазната и наблюдаваната зони. Освен в Смядовско, заболели животни има в още 3 общини в областта. Разходите обаче се поемат от стопаните, а държавата дезинфекцира обори, места за водопой и пасища.

Случаи на „Син език" са открити и в старозагорското село Казанка и казанлъшкото Средногорово. Взети са проби и от животни в село Ясеново.

Председателят на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Трайко Алчев, обвини пред БНР Агенцията по храните, че има неадекватно отношение към проблема и попита кой ще носи отговорност за причинените щети в сектора.

Алчев е написал протестно писмо до областния управител от името на практикуващите ветеринарни лекари в областта, че техни представители не са включени в областната епизоотична комисия.

По думите му още през 2012-а година проф. Бойко Ликов е предупредил за очакван бум на болести като „син език", туберкулоза, антракс, а климатичните особености на лятото са допринесли още повече за възникването и разпространението им.

Алчев заяви, че очаква спешни мерки за оздравяването на сектора от следващия служебен министър на земеделието и храните, първата от които да е прилагане на имуно-профилактичната програма след връщането на тарифата от 2013-а година.

Със заповед на областния управител Живка Аладжова са набелязани мерки за ограничаване на разпространението на болестта. Изпълнението им е възложено на Агенцията по храните в Стара Загора.