Във  врачанската община Борован има сериозни разрушения, но местните власти и службите на МВР са създали много добра организация за подпомагане на хората.

Това каза от с. Оходен за БНР директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

Няколко микроязовира, определени като критични се наблюдават с идеята, ако прелеят, хората своевременно да бъдат предупредени и изведени на безопасни места. В момента нещата постепенно се успокояват.

Екипите по места са в очакване на късния следобед, когато, според синоптиците, би трябвало валежите отново да станат сериозни.

Хората са предупредени предварително как да реагират при сигнализация от сирените. Знае се и кой отговаря за наблюдението на язовирните стени, каза още Николов и даде за пример язовир Скомля във Видинско, който прелива през преливника си, но стената му се наблюдава.

Ако прогнозата за дъждове от 30-40 л. на квадратен метър стане факт, се очакват сериозни щети, предупреди Николов.
В четвъртък Министерският съвет е одобрил предложението да се обърне към ЕК за задействане на Фонда за солидарност заради щетите от предишните наводнения във Варна, Добрич и Велико Търново. Николов не очаква да има забавяне заради смяната на кабинета със служебен.

Има домакинства във Врачанско без ток и вода. В община Своге има три населени места , до които няма достъп. Хората там обаче имат храна и медикаменти. Началникът на отбраната Румен Николов е обещал помощ от инженерни екипи на МО, за да се изгради временен мост, който да осигури достъп до тези села.