Специализирана полицейска операция „Лапачите" се провежда на територията на Петрич и София. Операцията е насочена срещу източването на ДДС.

Размерът на щетите, нанесени на бюджета от началото на годината до момента, е над 600 000 лева,съобщават от МВР. 

До този момент един е арестуван в София и още 5-ма в Петрич.

Сред задържаните са Пламен Пачката, Митко Чучулигата, Гочо Гаргата, които са известни на полицията.

Това е една от най-важните антикризисни мерки за ограничаване изтичането на бюджета и да можем да оптимизираме финансите на държавата, посочи вътрешния министър Цветан Цветанов.

Операцията се провежда съвместно от СДВР, „Криминална полиция" и ОД на МВР Благоевград.
Разследването е започнало в София и следите са отвели към Петрич, като вероятно хронологично ще стигне назад във времето - не само към 2009, но и към 2007 година.

В Петрич са проверени два офиса и три допълнителни адреса, иззети са голямо количество документи, фактури, празни бланки и други счетоводни документи, печати и компютърни конфигурации. В София е ударен един офис и един жилищен адрес, който е проверен.

Пачката е регистриран за кражба на обществено имущество, вещно укривателство, нанасяне на средна телесна повреда и ръководене на организирана престъпна група. Той действал заедно със съпругата си , която е на 36 г. и е известна с прякора си - Малката пачка.

В групата е участвал Г.К., на 39 г. - Гаргата, който е един от шофьорите,транспортирали стоки за фантомните фирми.
Счетоводството на групата е било поддържано от Д.Ч. на 37 г., известен като Чучулигата, и още един мъж с инициали Н.Г., на 32 г.

Пласментът на стоките се е осъществявал на територията на столицата, където е задържана и 30-годишната В.Н.

Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък „печалба".

При извършването на насрещни проверкина фирмите по БУЛСТАТ компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми - износителки.

Министър Цветанов отговори положително на въпрос дали може да се очаква продължение на тази операция, съответно "лапачите" - 2, 3, по подобие на "наглите".

"Ние работим системно по разбиване на организираната престъпност", увери Цветанов и припомни случаите операциите от преди седмици в Габрово и Велико Търново.