Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Мадрид за демонстрация, организирана от радикалната испанска лява партия „Подемос", съобщава БиБиСи.

Демонстрацията под наслов „Марш за промяна" е една от първите подобни прояви на открито на партията, като тя се надява да се възползва максимално от победата в гръцките избори на нейния близък съюзник СИРИЗА. "Подемос" е считана за еквилент на гръцката управляваща партия.

"Подемос" отбелязва рязък скок в подкрепата сред испанските граждани, като тя вече е първа политическа сила в Испания, сочат последните социологически проучвания.

Партията печели подкрепа с послания като "политиците трябва да служат на народа, не на частни интереси". Освен това "Подемос" обяви, че ако спечели изборите по-късно тази година, ще поиска отписване на част от дълга на Испания.

Събирането в центъра на Мадрид се проведе на същите места, където досега се е протестирало против орязването на разходите вследствие на финансовата криза.

"Подемос" се надява да изпрати послания към традиционните партии в Испания.

Премиерът на страната Мариано Рахой пък предупреди испанците да "не играят руска рулетка", подкрепяйки новата партия, която според него "обещава Луната и Слънцето", но не може да ги донесе. Според други политици "Подемос" разчита на популизъм.