Ден след Деня на славянската писменост и българската култура държавният глава Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия десетима изявени дейци в областите на науката, културата, изкуството, медицината и спорта.

На официална церемония в Гербова зала Президентът връчи Орден „Св. Св. Кирил и Методий"-огърлие  на едно от големите имена на българската опера  доц. Христина Ангелакова, хирурга проф. д-р Виолета Маринова, доайена на българското цирково изкуство Александър Балкански, скулптора проф. Георги Чапкънов и кинокритика проф. Неделчо Милев.

С първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий"  Плевнелиев отличи химика проф. Христо Баларев и поетът и публицист Николай Дойнов. Деецът на българския балет проф. Петър Вълчев и режисьорът и кинооператор Иван Цонев бяха удостоени с орден „Св. Св. Кирил и Методий" втора степен.

Изявеният спортист и треньор по кану-каяк Иван Иванов получи медал „За заслуга" в областта на спорта.

„И днес има българи, които създават и творят, благодарение на същата тази духовна искра, предавана през вековете", заяви Плевнелиев. Всеки от отличените днес е запомнящ се професионалист с многобройни постижения и признания. Президентът изброи някои от тях.

„Доц. Ангелакова е едно от големите имена на българската опера, донесло световна слава. На международната сцена си партнира с някои от най-известните в света. Проф. Маринова е посветила целия си живот на най-хуманната професия - медицината. Балкански е доайенът на българското цирково изкуство. Той е шесто поколение цирков артист. Неговият принос се изразява в съхраняване на традициите на цирковото майсторство.

Проф. Чапкънов е съавторът на българския герб. Проф. Милев основател на катедра Кино във ВИТИС, а проф. Вълчев е един от най-утвърдените дейци на българския балет", изреди заслугите им президентът.

Държавният глава изреди достойнствата на всички отличени. „Със своите 187 научни труда проф. Баларев е един от най-утвърдените български учени в областта на общата и органична химия.

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов поддържа пламъка на институцията. Цонев е кинооператор и сред най-значимите творци на българското операторско майсторство. Неговата филмография включва над 150 заглавия.

Иванов е изявен спортист и треньор по кану-каяк. Над 20 негови възпитаници са удостоени със званието „майстор на спорта". Над 100 от състезателите му са медалистите от републикански и международни състезания, а петима достигат върхови постижения при участието си в олимпийски игри и световни първенства", каза президентът.

Плевнелиев изтъкна, че всеки от наградените е достоен пример за подражание за нашите деца, за младото поколение, което търси своите ориентири в живота, търси своите герои. „Наш дълг е да изведем тези светли примери на преден план и да ги покажем на обществото", посочи Плевнелиев. Той се обърна към наградените и ги увери, че в тяхно лице вижда съвременния интелектуален елит, чиито постижения ще бъдат завещани и на бъдещите поколения.

„Тялото може да отстъпва, но духът не остарява", отбеляза от името на наградените Ангелакова.

„Макар и различната сфера, в която всеки един е работил, между всички тях има нещо общо - устремът за усъвършенстване и гордостта, когато чуят химна и името на България до имената си", заяви Плевнелиев.

„Много ми се иска президентът да бъде главнокомандващ и на една такава армия като нашата - творци, артисти, спортисти", отговори Ангелакова.