Една песъчинка оттам няма да се бутне. Тази категорична позиция изразява премиерът Бойко Борисов по време на днешната си близо 2-часова среща с еколозите за Дюнигейт.
Предлагаме ви най-интересното от публикуваната от МС стенограмата.

Премиерът възлага в най-кратки срокове да се изготвят законовите промени, които да не позволяват други подобни казуси.
Той разпорежда на министрите да поканят медиите в заседателната зала на МС, за да се информират за срещата. „Оставате, правите ги само тези неща като график и долу има журналисти. Ако искате, ги поканете тук. Колкото са, имат интерес. Важното е всеки един от тях да си каже мнението, да се чуят да се запишат и тези, и тези, и тези, да се знае, че уйдурма няма, а има прозрачност, публичност, че тези хора са предложили това и това и т.н", категоричен е Бойко Борисов.

Иначе той вижда в Дюнигейт участието на тройната коалиция, чиято цел е да злепостави настоящото управление. „Затова толкова се радват сега, че с тази сделка искат да ни изкарат „и ние сме маскари като тях".
Те, ясно е, че са маскари, но ето виждате ли ги - и тези са маскари. Само че няма заради 15 декара да ставам маскара, да си заминават всички, които са маскари", подчертава министър-председателят.

Пред присъстващите той заявява категоричната си позиция за анкетна комисия в НС, която да проучи всички подобни сделки от 2003 насам. „Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението, и след това хайде при прокурора", смята Борисов.

Той настоява и за оставката на директора на РИОСВ - Бургас. „През 2007 година първият, който е виновен е този, който е казал, че това не са дюни. В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук. Първият човек, който подвежда всички останали институции е този, който е казал: това не е дюна", смята премиерът.

От кмета на Бургас Борисов узнал, че вече са намерили документа, с който тогава са дали становище, че това са дюни. „Да си заминава началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро", споделя Бойко Борисов.

„Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим, и какви промени ще направим. Ще видите, че много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили. Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил", изтъква той.

Борисов информира, че 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев. „Фантастично място и е продавано за седем лева декара. А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига", заявява Бойко Борисов.

Той не си спестява критиките към еколозите, припомняйки им, че далаверите с дюните край Несебър са от 2007. „Зная какво ще ми кажете: не можем да огреем навсякъде. И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата, защото имаме прекрасно Черноморие", казва Бойко Борисов.

Той си спомня и как е правен Общият устройствен план на София, когато той е бил кмет. „Всяка уличка, къща по къща из цяла София обикаляхме. Заварихме София без план. А сега ми говорят за София. София беше едно село без план, без нищо. Така ли беше? Уличка по уличка, план по план, хора идват ядосват се, караме се, правим, променяме. По 100 пъти се правеше обществено обсъждане", доволен е Борисов.
Той е съгласен с предложението на еколозите за повече прозрачност при обсъждането на ОУП.

Премиерът споделя и своите лични преживявания със строежите. „В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл - триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял на времето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега като изляза на терасата пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои", недоволен е Бойко Борисов.

За виновниците за Дюнигейт той иска строги наказания. Премиерът обаче си признава и един грях - спирането на строителството на дюните. „Аз го спрях преди Нова година, без много-много да имам тези права, но просто исках да спра багерите. А в следващите дни за радост колегите бързо се намесиха, за да не е беззаконие, защото и това, което и вие разбирате, и архитектът ме атакува, че остава и Херман Ван Рампой да го забрани, защото ни трябват инструменти", споделя Борисов и допълва:
„Виждате, с цялата мощ държавата колко министри, агенции, всичко е там, за да не са багерите там. Тук говорим, госпожо, за по две-три хиляди декара на първа линия, в гора, в природа, в красоти! Представяте ли си каква наглост е била! Да го вкарам на Министерски съвет сега и да съм взе две-три решения на Министерски съвет за толкова заменки".

И отново премиерът се връща към спомените си на кмет на София: „Всичко щеше да е молове! Но сега пак са си техни, но са много скъпи паркове. И с Диков ни пратиха белите рози, защото казахме „Може да се садят рози, карамфили" и те ни пратиха - знаете какво значат белите рози да ти дойдат. И спряхме като почнеш тук „София-сити къмпани", „Мария Луиза". Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял.

Бойко Борисов е категоричен, че „ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация".
„И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране. И като няма дюните, като няма природата, той друго не вижда", категоричен е той.

„Аз ви казах - анкетна комисия, само един наш представител. Всички други - от другите депутати, но с вашето и на медиите участие. И - сделка по сделка. От тази да започнат и да върнат от 2003 г. и което е - прокурор, разваляне; прокурор, разваляне! Ще видите колко природа ще се спаси", заръчва на министрите Бойко Борисов.
Иначе те чакат: паднем ли, отиват и строят и нищо не можеш да им направиш. И да направят (явно еколозите, б.р.) един, два, три протеста - нали ги биха тук пред парламента доста. Те не се съобразяват като нас", категоричен е той.