Комисията за защита на личните данни следва по-активно да влезе в изпълнение на своите правомощия. Правила има, просто те трябва да се спазват, а като се нарушават, да има контрол и санкции.

Това обяснение даде „кръстницата" на новия Изборен кодекс Мая Манолова по повод масовите случаи на граждани, откриващи се в списъците за регистрация на партии за евроизборите.

Припомняме, по-рано днес в медиите започнаха да циркулират много оплаквания от граждани, които се откриват записани чрез ЕГН-то си в подписките за регистриране на партиите за участие в предстоящите евроизбори. Всеки може да провери дали личните му данни не са използвани незаконно на този адрес.

От ЦИК вече заговориха за евентуално заличаване на регистрации на партии, а запитана дали това трябва да се случи, Мая Манолова запита реторично какво трябва да стане, когато тези партии явно нямат наистина подкрепата на хората. Тя обясни, че повечето партии дават по-големи списъци с подписи от нужното, така че и надхвърлящите нормата подписи трябва да бъдат проверени.

Това е от новите възможности, които дава Изборният кодекс, и се радвам, че хората са я използвали да проверят дали коректно фигурират в подписките на партиите. Така ще стане ясно как някои партии събират нужните за изборна регистрация подписи. С тези думи социалистката похвали работата на метода за справка на гражданите. Тя отбеляза, че същата схема като коректив ще важи и за подписите за референдуми.

Лявата депутатка обаче не даде ясен отговор на това кой е виновникът за фалшифицираните подписи. Като се види за какъв обем от злоупотреба става дума, ще се реши какви ще са предприетите конкретни действия, обясни социалистката. Тя наблегна на това, че новата ЦИК работи, новите изборни правила действат по много добър начин и настоя това да бъде оценено от българските граждани.

Оказа се, че Манолова не е чула и информациите, че работодатели събират ЕГН-тата на служителите си, за да проверят дали са в нечии списъци. Тя все пак обяви, че това не е редно, а сайтът е предвиден за индивидуална справка.

Има смисъл от подписки за партиите, за да се види дали имат нужната подкрепа и представителство сред гражданите, за да участват на избори. Така социалистката отвърна на питане нужни ли са изобщо списъците с подписи за изборна регистрация. По думите й у нас партиите са около 300 и е редно да има някакво сито, тъй като то „ще подейства отрезвяващо и очистващо за целия политически пейзаж".

От ДПС също не видяха причина списъците да отпаднат. Депутатът Мустафа Карадайъ настоя на тезата, че тази злоупотреба е потвърждение за това, че ако искаме сериозни политически субекти на изборите, трябва да има списъци, за да се отсеят тези, които не успяват да съберат минималната подкрепа от 2500 подписа. Също като колежката си Манолова той съзря в случващото се доказателство, че този Изборен кодекс е по-добър от предишния и дава гаранция за прозрачност.

Партиите и коалициите, които имат привърженици, нямат нужда от спекулации и машинации за списъците, категоричен бе Карадайъ. Той прогнозира, че сериозните партии няма да имат нарушения в списъците си.

Такива обаче, които нямат подкрепа, биха прибегнали до такъв род методи, заподозря народният представител от ДПС. По думите му това не може да остане без последствия.
Това е фалшификация на подписи, и прокуратурата според мен може да се занимава с темата, категоричен бе Карадайъ. Той изрази надежда тази прозрачност да даде добър резултат.