Планът за по-голяма ски зона Алеко не само нарушава режима на Природен парк Витоша, но е и основание за нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Това се посочва в изпратена до медиите позиция от организацията „За да остане природа в България".

В нея еколозите категорично заяват, че през последните седмици представители на фирмата „Витоша ски" АД и Българската федерация по ски непрекъснато изнасят неверни факти и тълкувания за център Алеко и ски сезона в Природен парк Витоша.

Според тях изграждането на по-голяма ски зона ще е в нарушение на двете директиви -тази за птиците, и тази за местообитанията.

В момента има вече 6 отворени процедури срещу България за неспазване на тези две директиви. Трябва да се работи за тяхното прекратяване, посочват от "За да остане природа в България".

Според организацията напълно невярно твърдение е, че ски сезонът на Витоша ще се провали, защото пистите не са подготвени.

От там уточняват, че в ски център Алеко има само една писта- Витошко лале. За последните 10 години поддържането и подготовка й за ски-сезона са се изразявали само в косене, включително и за последните три години откакто фирмата „Витоша ски" АД е собственик на ски-съоръженията в района на Алеко.

Други поддържащи и подготвителни мероприятия не се извършват, посочват от организацията.

В Природен парк Витоша има и други места, където се карат ски - около хижа Сълзица, м. Ветровала, м. Офелиите. Не си личи българска федерация по ски да се интересува от тяхното състояние, не подпомага финансово функционирането им и дори не ги разглежда като част от ски сезона на Витоша, посочват еколозите.

Те поясняват още, че подготовката на пистите за зимния сезон не е задължение на дирекцията на парка. Еколозите обясняват, че държавната администрация не може да подпомага или финансира дейността на частен бизнес, тъй като това е непозволена държавна помощ.

Еколозите отхвърлят и като невярно твърдението на „Витоша Ски", че на дружеството се пречи всячески да бъдат подменени остарелите и опасни лифтове и влекове.

Няма никакви формални или законови пречки остарелите съоръжения да се подменят с нови. Дори планът за управление на Природен парк Витоша препоръчва това, допълват еколозите.

Те са категорични, че фирмата „Витоша ски" обаче за всичките три години не е предприела никакви опити или действия за подмяна на съоръженията.
Ако Витоша ски АД е инвестирала 2 милиона лева в съоръженията, защо това не личи и защо продължава да ги смята за опасни, питат от „За да остане природа в България".

Те определят и като невярно твърдението, че със своята дейност Българска федерация по ски иска да върне децата и младежите в планината.

От 18 години на Витоша има над 10 ски училища, които работят и в момента. На сезон тези училища обучават до към 10 хиляди деца. Въпросните учебни заведения не са подпомагани от Българска федерация по ски, обясняват еколозите.

Като негативна последица от новите ски писти от „За да остане природа в България" изтъкват и изкуственият сняг, който ще бъде използван.