Британският "Съндей Таймс", цитиран от kafene.net, пише за проблемите на пазара на недвижими имоти в България, като цитира адвоката Джон Хауъл от кантората International Law Partnership (ILP), която представлява интересите на много британци, загубили от инвестиции в тази страна.

На места като България всеки иска да стане строителен предприемач и в резултат на това се появяват незаконни строежи, както и свръхпредлагане на пазар, който винаги ще остане в периферията, казва Хауъл.

Неговата кантора представлява интересите на хиляди британци, които са купили имоти от компанията Bulgarian Dreams, но все още не са ги видели в завършен вид и едва ли някога ще ги видят.

Вестникът информира, че компанията е създадена от завършилия Кембридж Робърт Дженкин и българската му съпруга Мария Георгиева и е продавала имоти в София, по черноморското крайбрежие и в ски курорти като Банско и Пампорово.

На сайта на Bulgarian Dreams обаче пише, че компанията е престанала да съществува след "изключително трудни икономически условия" и предлага на хората, закупили имоти чрез нея да се обърнат направо към българските предприемачи.

Bulgarian Dreams е разследвата от отдела за икономически престъпления на лондонското Сити. Негов говорител заявява за вестника, че са получени много оплаквания, което е накарало полицията да започне да разследва дейността на Bulgarian Dreams.

Вестник "Таймс" описва проблемите на британците, закупили имоти от компанията и съобщава, че нейният собственик Робърт Дженкин е уверил, че се водят разговори с българските предприемачи, за да бъдат разрешени конфликтните ситуации.

Според вестника, британците, които са решили да инвестират в страни като България са се предоверили на базирани във Великобритания компании, което не е трябвало да правят.