На 1 януари 2007 година България и Румъния могат да прилагат принципите и законодателството на ЕС, се посочва в предварителния текст на заключителния доклад за готовността на двете страни за членство в Евросъюза. Ако двете страни не използват стандартите съюзът има право да им наложи предпазни клаузи, както и да замрази финансовите средства, информира БНР.

Разширяването на Европейския съюз и готовността на България и Румъния за членство в Обединена Европа ще бъдат основните теми на пленарната сесия на Европейския парламент, която започва днес в Страсбург.

Въреки че предварителната пограма на евродепутатите за тази пленарна сесия включва много точки и теми, с най-голям интерес се очакват докладите за готовността на България и Румъния и напредъка на Туция, които ще бъдат представени в пленарната зала един след друг във вторник. Това е и денят, в който България ще е в центъра на вниманието.

Заключенията от мониторинговия доклад и съответно препоръката на ЕК към Европейския съвет относно условията на българското членство ще бъдат представени от комисаря по разширяването Оли Рен във вторник в 16.00 часа българско време.
Веднага след това в пленарната зала започва голям дебат за напредъка на Турция, съобщава пратеникът на Дарик радио.

Сред останалите въпроси, които ще бъдат разисквани от европейските депутати като риболовът в Северно море и качеството на атмосферния въздух в Европа, има и две важни международни теми: във вторник в пленарната зала ще говори първата жена президент в Африка - държавният глава на Либерия Елън Джонсън Сърклиф, а в четвртък европейските депутати очакват министър-председателя на Ливан Фуад Синьора.