Сирийското правителство мести химически оръжия до летищата на границите. Това заявиха от Свободната Сирийска армия, ден след като режима предупреди, че може да използва такъв тип оръжия, ако има нападение от чуждестранни сили, съобщава Ал Арабия.

Ние в обединеното командване на Свободната Сирийска Армия вътре в страната знаем много добре разположението и позициите на тези оръжия", се казва в съобщение на бунтовниците.

Открихме също, че президентът Башар Асад е прехвърлил някои от тези оръжия и оборудване за сместване на химически компоненти на летищата до границата", се казва още.

В съобщението армията заявява, че оръжията са били преместени с цел натиск срещу международната общност.

Според нашата информация режимът е започнал да прехвърля запаси от оръжия за масово поразяване преди няколко месеца... с цел да се окаже натиск в региона и международната общност", пише в обръщението на бунтовниците.

Но Свободната Сирийска армия подчерта, че е невъзможно да се повярва, че режимът би използвал тези оръжия срещу Израел, който публично изрази притеснение от съдбата на сирийските резерви от химически оръжия.

"Режимът, който не е изстрелял нито един куршум срещу Израел по време на 30-годишното управление, несъмнено няма да използва химически оръжия срещу страната", се казва още.

Рязката международна реакция дойде часове, след като говорителят на сирийското външно министерството Джихад Макдиси даде първото косвено признание на Дамаск, че страната разполага със запаси от химическо оръжие.

Оръжията се съхраняват безопасно, каза той, и Сирия никога няма да ги използва срещу своите цивилни граждани, а само "в случай на външна агресия". В опит да запази все пак някакво съмнение за съществуването на арсенал от неконвенционални оръжия в страната му, той написа по-късно "ако те съществуват".

Във връзка с косвеното признание, че страната разполага с химически оръжия.

Президентът Барак Обама предупреди президентът на Сирия Башар Асад, че неговото правителство ще бъде подведено под отговорност, ако той използва химически оръжия.