Руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че руските ВВС ще проведат редовно патрулиране със стратегически (далекобойни) бомбардировачи от Северния ледовит океан до Карибите и Мексиканския залив, съобщават руски медии и АП.

Изявлението на Шойгу идва на фона на предупрежденията на НАТО, че зачестяват полетите на руски изтребители и бомбардировачи над Черно, Балтийско и Северно море, както и над Атлантическия океан. Те отразяват твърдата позиция на Москва на фона напрежението със Запада заради Украйна.

Шойгу поясни, че руски стратегически бомбардировачи ще проведат полети над границите на Русия и над Северния ледовит океан. Той добави, че „при настоящата ситуация ние трябва да поддържаме военно присъствие в западната част на Атлантика и източната част на Тихия океан, също така в Карибите и Мексиканския залив".

По думите му продължителността на полетите ще изисква повече усилия за поддръжка на авиационната техника.

Иначе той смята, че обстановката в Източна Украйна остава сложна и според него това е свързано с нагнетяването на антируски настроения от страна на НАТО.

Шойгу каза, че се обсъжда въпросът за формиране на войскови подразделения на територията на Крим с оглед на ситуацията в региона.