Компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима" 1 и 2 е била подложена на критика от надзорните органи броени дни преди разрушителното земетресение на 11 март, съобщи lenta.ru.

На 2 март Агенцията по ядрена и промишлена безопасност подготвила доклад, в който официално компанията Tokyo Electric Power Co (ТЕПКО) е била обвинена в нарушения на графика за планови проверки и инвентаризация на оборудването. Заключението на експертите било, че компанията като цяло не се отнася достатъчно сериозно към мерките за безопасност в електроцентралите си.

Представител на агенцията коментира, че все още е рано да се твърди, че пропуски от страна на ТЕПКО са довели до тежките аварии в АЕЦ „Фукушима-1". Според експерта, подобни заключения могат да се правят само след по-задълбочена проверка.

Това не е първата атака на Агенцията по ядрена и промишлена безопасност срещу ТЕПКО. В първите дни след началото на кризата в ядрената централа, експертите разкритикуваха начина, по който е организирано аварийното електроснабдяване в централата. Припомняме, помпите, осигуряващи водния цикъл в реакторите, спряха да работят, след като резервните генератори бяха повредени от цунами.

Според документ, публикуван от WikiLeaks, още през 2008г. Международната агенция за ядрена енергия е предупредила, че евентуално силно земетресение би могло да нанесе сериозни щети на японската енергетика.