Около 2:30 часа тази нощ в спешното отделение на МБАЛ - Благоевград е приета 56-годишна жена от ромски произход.

Пациентката е била в тежко състояние, с белодробна емболия. След като й е била сложена кислородна маска, жената е транспортирана до 4-тия етаж на болницата за снимка.

В асансьора обаче циганката изпада в кома. След направената й снимка, тя е изпратена в отделението по кардиология, но вече мъртва. Двамата й сина, които я придружавали през цялото време, започнали да обвиняват лекарите за случилото се.

Съвсем скоро, с таксита и лични автомобили, пред болницата започнали да пристигат тумби с цигани. При вида им, дежурните лекари натиснали паник-бутона. Въпреки това, дошлите се насочили към кардиологията с думите „да разчекнат" дежурния лекар, извикан като консултант.

Намесили се две патрулки на СОТ, една полицейска кола и бусът на специализираното звено за борба с безредиците. Полицаите избутали ромите с предупреждението пред отделението да останат само най-близките на починалата.

Тялото на мъртвата е в моргата за аутопсия, за да се установят причините за смъртта. Все още не ясно дали близките й ще подадат жалба до Регионалния здравен инспекторат, съобщава е-79.

По-късно, на брифинг в парламента, министърът на здравеопазването бе категорична - в новия НК ще има текстове за специална защита на лекарските екипи в спешните центрове.

По думите й благодарение на бързата намеса на полицията е предотвратила саморазправа с лекарите в болницата. Тези лекари работят под непрекъснат стрес, изтъкна здравният министър.

Жената е приета с оплаквания от задушаване и болки в сърдечната област. Дежурните лекари са направили всичко необходимо, за да спасят жената, но тя е починала, посочи Десислава Атанасова.

Тя каза, че причината за смъртта на жената не е лекарска небрежност или грешка от страна на медицинския екип.