Енергийният министър Делян Добрев очаква поскъпване на цената на газа. Това предположение той изрази след като приветства участниците в форум за зелена енергия.
Цената се определя на база петролните деривати за 9 месеца назад и цената на долара, посочи Добрев.

Имаме поскъпване на долара в този девет месечен период, имаме и средно увеличение на петролните деривати.
Така че по-скоро тенденцията за цената на газа е в посока нагоре, допълни той.
Колко обаче ще скочи газът ще каже шефът на Булгаргаз Димитър Гогов.
По Южен поток все още има отворени въпроси, които трябва да бъдат уточнени, коментира още министърът.

ДКЕВР няма да позволи поскъпване на газа с 16%
Още...

Той поясни, че тези  въпроси трябва да бъдат уточнени преди да се вземе окончателното  инвестиционно решение за участието ни в проекта до 15 ноември 2012г.
Добре поясни, че когато вземем окончателно решение ще получим и обещаната от Русия отстъпка от 11, 1 % за газа.

По думите на Делян Добрев ще бъде постигнат консенсус по дискутираните въпроси за Южен поток.
Работим в много конструктивен дух, нямаме теми, по които не можем да постигнем съгласие, категоричен бе министърът.

Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е предоставил в ДКЕВР заявление за цена на обществена доставка на природен газ за ІІІ-то тримесечие на 2012 г., се казва в съобщение на пресцентъра.

Отчетени са влиянието на ценообразуващите фактори - ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев за осреднен период от минимум 30 дни.

Към настоящия момент, въпреки положените усилия, не е възможно да бъдат отчетени постигнатите включително на най-високо държавно ниво, договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ, тъй като съответните документи, узаконяващи споразуменията са подписани от „Булгаргаз" ЕАД, предоставени на доставчиците ни, но все още неофициализирани от тяхна страна. След получаването им „Булгаргаз" ЕАД незабавно ще ги предостави в ДКЕВР, се казва в съобщението.

Предложението на „Булгаргаз" за пределна цена на обществената доставка на природен газ през ІІІ-то тримесечие на 2012 г. е 809,05 лв. за хм3 без акциз и без ДДС. По високата със 109.95 лв./хм3 (15.73 %)  спрямо пределната цена за обществена доставка за периода април - юни 2012 г. се формира от:

  • По-висок курс щатски долар/лев. Прилаганият през ІІ-ро тримесечие осреднен курс е 1.47728 лв. = 1 $, докато същият за ІІІ-то тримесечие е - 1.55158 лв., т.е. по-висок с 5.02 %.
  • „Несбъдването" на параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената за ІІ-ро тримесечие и реално необходимостта от по-високи приходи от получените при прилагането на утвърдената цена от 699,10 лв./хм3 без ДДС и акциз.
  • Необходимостта от нагнетяването (съхранението) на количества природен газ (148,5 млн. м3) в ПГХ „Чирен" за сигурност на доставките през следващия отоплителен сезон.

В случай, че това съхранение бъде отложено (което би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г.) пределната цена би била 766,73 лв./хм3 без акциз и без ДДС.

Разчетите посочени по-горе не отчитат необходимостта от покриване на недовзетия приход на „Булгаргаз" ЕАД от предходни периоди. С цел пълна информираност на клиентите ни и обществеността ще посочим, че финансовия отчет на дружеството за 2011 г. отчита загуба в размер на 73,2 млн. лева. Като прибавим към това и загубата за 2010 г. в размер на 37,392 млн. лв., както и оперативната загуба към 30.04 2012 г. в размер на 101,821 млн. лв. е видно изключително затрудненото финансово състояние и паричен поток на дружеството.