Шест добавки в храните увреждат ДНК и могат да доведат до рак. За това предупреди ръководителят на Института по молекулярна биология към БАН Георги Милошев, чийто екип е приложил иновативен метод на изследване.

Става въпрос за три оцветителя - еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143); консервантът натриев нитрит (Е250); добавката кофеин в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААP), който много се прилага във фармацевтичната промишленост.

Опасни са силно оцветените торти и разноцветните бонбони, които привличат малчуганите. Популярните през последните години торти със снимка в никакъв случай да не се дават на децата, предупреди Милошев. Именно те съдържали един от най-опасните химикали.

До 1000 пъти по-ниски от разрешените трябва да са концентрациите на въпросните 6 Е-та, за да няма увреждане на ДНК и да се предотврати появата на рак.

Екипът на Милошев е отправил към Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) призив да вземат предвид новите научни данни и да променят нормативната база в съответствие с тях. Именно ESFA е експертният съвет, който въз основа на научни изследвания решава дали е допустимо използването на дадена добавка в храните и в какви количества.

Проблемът с Е-тата не може да се реши на национално равнище от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), тъй като вътрешното ни законодателство по безопасност от храните произтича от европейското.

БАБХ са изпратили запитване до ESFА за това какви са възможностите за уведомяване на институциите на ЕС за резултатите от изследването и как те могат да се инициират законодателни промени в регламента на ЕС за добавките.

Становището на ESFA е, че научната публикация на българските генетици „не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността (на тези добавки), извършена досега от ESFA)".

Очаквано, българските учени не са били удовлетворени от отговора. Според тях европейските органи по безопасност на храните не бива да си затварят очите за риска от Е-тата.

Научната публикация на Милошев е публикувана в септемврийския брой от 2014 г. на списание „Осем". Направили са и петиция, в която се обяснява проблемът с Е-тата и защо е важен проблемът. Над 3000 души вече са се подписали.