Софийския апелативен съд отхвърли жалбата на Христоско Вретенаров и отказа да го възстанови на длъжност.

Той е обвинен в тежко умишлено престъпление по длъжност в особено големи размери.

Основание за отказа да бъде възстановен е изключително ранният стадий на съдебното производство.

Съдът заяви, че тепърва предстои изземване на документация, изготвяне на експертизи, както и разпити на служители на „Трамкар", които ако подсъдимият бъде върнат на длъжност ще се окажат в пряка служебна зависимост от него.

Това според съда е реална възможност за затрудняване на разследването.

Процесуалната мярка „отстраняване от длъжност" ще продължи по време на цялото наказателно производство.
Според пред Апелативния съд няма пречка след като то приключи, обвиняемият да поиска съдът да го възстанови на длъжност.

Защитата поиска от съда възстановяване на длъжност на Вретенаров.
Основание за това според Вретенаров е това, че той е сътрудничил и продължава изцяло да сътрудничи на прокуратурата и няма никакви намерения да възпрепядства разследването.

След приключване на делото на въпрос как ще се издържа, Вретенаров отговори, че ще разчита на доходите на съпругата си, която е учителка.

Като пълни глупости и опит за клевета определи Христоско Вретенаров разпространената вчера информация, че присвоената от него дума е над 1 млн. лева.

По думите му той се е превърнал в изкупителна жертва за нередностите в дружеството, но не спомена кой според него има интерес да го клевети.

Вретенаров допълни, че е назначен на длъжност през 1996 г. от Иван Камбуров, който по думите му е приятел на Иван Татарчев.

Припомняме, обвиненията срещу Вретенаров са за присвояване при продължаващо длъжностно престъпление на около 670 хиляди лева.

Законът предвижда наказание между 10-30 години лишаване от свобода за подобно присвояване в особено големи размери.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев призова медиите да оставят разследващите да работят и случаят „Трамкар" да „излезе" от радио-телевизионните студиа и страниците на вестниците.

Той припомни, че прокуратурата не е единственият разследващ орган, който има отношение към спазване на законността и правилата в общинските фирми, и даде за пример Агенцията за финансов надзор и инспекторатите.

"Има над тридесет контролни органи в държавата, които трябва да следят за нередностите в общинските фирми и да ни сезират, ако има такива. Ние нямаме нито амбицията, нито възможностите да заменим цялата контролна система на държавата", каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев.

Запитан дали може да се търси отговорност от одитори и финансови контрольори, които години наред не са сигнализирали за злоупотреби в общинските фирми, Борис Велчев отговори: „Ако прокуратурата намери данни за извършено престъпление - Да".