С решение на Академическия съвет на СУ "Св. Климент Охридски" австрийският проф. Харалд Хепнер от университета "Карл Франц" в Грац беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Днес в най-старото висше учебно заведение има двоен повод за празник. Церемонията по награждаването на д-р Хепнер съвпада и с тържественото връчване на дипломите на младите историци.

Д-р Хепнер е автор на над 200 публикации, сред които няколко тeматични сборника с участието не само на български и австрийски учени, но и много други европейски,  които са дали нов поглед върху историята на Балканите.

Харалд Хепнер получи почетния знак на Софийския университет „синя лента" за заслугите си по отношение развитието на историческата наука у нас през последните двадесет и пет години.

Хепнер е един от най-известните австрийски и европейски изследователи на миналото на Балканите и Югоизточна Европа в периода XVI - XIX век.

Воден от разбирането, че представителите на "малките национални исторически школи" могат да създадат изследвания на високо равнище, Хепнер дава своята активна подкрепа на българските учени, изследващи българо-австрийските и балкано-австрийските отношения.

В изследователските му проекти са участвали учени от СУ. Самият проф. Хепнер пък се включва в инициативи на СУ.

Проф. Харалд Хепнер е създател на магистърската програма "История на Югоизточна Европа", в която участват осем висши училища от Централна и Източна Европа, сред които и Софийският университет.

Аулата в Ректората едва побра дипломиращите се, близките им и преподавателите, уважили официалната церемония.