Кризисният щаб в Министерството на отбраната, създаден със заповед на министър Николай Ненчев и с ръководител началника на политическия кабинет Илия Налбантов, продължава да следи обстановката в страната.

В Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence - CMDR COE) е създадена работна група за анализ и прогностика. Тя поддържа постоянна връзка с компетентните институции в страната с цел - прогнозиране на обстановката в следващите седмици и набелязване на адекватни мерки за преодоляване на последиците.

През последните три денонощия военнослужещи от Българската армия оказваха помощ на населението в Родопите, където ситуацията е най-усложнена заради обилните снегове, и в много общини е обявено бедствено положение. Бойците се включиха при оказването на помощ на бедстващи хора, закъсали по пътищата, разчистване на пътни артерии, осигуряване на достъп на аварийните групи за възстановяването на електрозахранването в засегнатите населени места и др. В засегнатите райони, предимно в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив - област и Пазарджик, военнослужещите поддържат връзка с областните кризисни щабове и докладват лично на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Военни от поделението в Смолян, с командир подполковник Димитър Кацаров, продължават да помагат на бедстващото население в областта. Те разчистват пътя и осигуряват достъп до психодинспансера в града. Друга група бойци с техника пробиват пътя до село Стража, община Смолян, до което от три дни няма никакъв достъп. Не частни фирми, а военнослужещи продължават да почистват и поддържат пътя Смолян - Пампорово, с роторен снегорин.

Военното формирование в Смолян има готовност да включи още хора в униформи, както и 2 броя ЗИЛ-131 за превозване на хранителни продукти за нуждите на населението в общината.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово с високопроходима техника имат готовност да окажат съдействие на жителите на село Манастир, община Лъки, област Пловдив, които пети ден са откъснати от света. Военнослужещите са в готовност да доставят всичко необходимо на населението.  Бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на военното формирование, е в непрекъсната връзка с министъра на отбраната Николай Ненчев и го информира за актуалните промени в обстановката.