Енергийната независимост на България е изключително важна, а една от най-важните възможности за енергийна независимост е откриването и разработването на собствени ресурси, които могат да бъдат използвани за намаляване от независимостта от руски и арабски доставки. Шистовият газ е един от аргументите в енергийната конкуренция в последните години.

Тази позиция изложи Димитър Иванов, който е бил в ръководството на енергийната комисия в 38-мото Народно събрание.

Грешен превод на евродиректива помага на шистовия газ
още...


Иванов видимо бе раздразнен и изрази възмущение, че веднага, след като те са ангажирали залата на БТА по темата за шистовия газ, противниците им - организаторите на гражданските протести срещу добива, също са ангажирали залата за своя пресконференция, започваща веднага след настоящата.

Той и представители на български енергиен форум като инж. Иван Хиновски, инж. Христо Казанджиев, а също представителят на БАН проф. Кристалина Стойкова, защитиха виждането, че проучването и добива на шистов газ не е опасно, а е перспективно за България.
Помолена да посочи гаранции за безопасността, проф. Кристалина Стойкова подчерта, че за да разберем имаме ли шистов газ или не трябва да направим проучване и изрази недоумение - как, като се внасят мораториуми за забрана.

По думите й когато се прави добив ще има специални програми на компаниите и всички ще бъдат убедени в технологията и течностите, които се използват.
Това го твърдя като експерт бил на много сондажи - няма никаква опасност за околната среда", заяви тя.

Като аргумент, че излишно се създава напрежение инж. Казанджиев посочи, че в Нови пазар били проведени 110 сондажа и няма замърсяване.
Той подчерта и че в България се прилага контрол на различните фази на процеса и че всички процедури със степен на риск за околната среда се съпровождат от специални протоколи.

По повод изнесените в общественото пространство данни за замърсената природа в САЩ след практикуване на добив за шистов газ проф. Стойкова съобщи, че 95% от замърсяването на питейната вода в САЩ било от фекални води, а не от шистов газ.
По думите на Димитър Иванов проучването е безалтернативно и безвредно и това е сигурно.

Той съобщи, че ще бъде изпратено отворено писмо до премиера и председателя на парламента, в което ще бъде акцентирано върху това, че мораториумите са опасни.
Според привържениците на добива на шистов газ в България страната ни плаща излишни пари на Газпром.
Това робство, газово, на Газпром, ние ще го отхвърлим. Екологичните протести няма да ни спрат, заявиха категорично те.