39-годишен мъж, извършвал незаконна лихварска дейност, е задържан в Бургас.

В златарското му ателие и приземния етаж от къщата, оборудван като работилница, са иззети близо 4 кг златни изделия, машини за топене и обработка на метали и множество попълнени и празни бланки за „договор за заем".

При акцията е установено, че Б.Б. няма функциониращ касов апарат, не са били открити и касова книга, както и удостоверение за регистрация в Министерството на финансите за търговия с благородни метали.

Полицаите намерили кочани, с които мъжът изкупувал злато от клиенти, както и попълнени и празни бланки "договори за заем". Иззети са множество златни пръстени (с тегло над 500 гр), предлагани за продажба, както и 4 400 лева.

При последвалото претърсване на партерен етаж от къщата, обособено като златарска работилница, са открити множество машини за обработка и топене на метали. От сейф, съдържащ втора метална каса, са иззети близо 3,5 кг златни бижута (синджири, пръстени, обеци, гривни и др.), банкноти от различни валути и попълнени договори за заем с вписани данни на лица в тях, както и вещите по заемите.

Предстои уточняване на вида, точния брой и грамаж на иззетите накити, както и установяване на размера на парите, допълват от полицията.

Б.Б. е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Работата по случая продължава.