Специалистите от Нижнегородската инженерингова компания „Атоменергопроект" - Атомстройекспорт, съвместно с индийските атомни специалисти завършиха пълния обем от изпитания по програмата за усвояване на мощността на Първи енергоблок на АЕЦ „Куданкулам", съобщиха от руската компания.

След завършването на изпитанията енергоблокът беше изведен на 100% мощност, като след това бе планово спрян по искане на индийския регулиращ орган за осъществяването на изпитания на редица системи в установените по регламент срокове.

В съответствие със Споразумение между СССР и Индия за сътрудничество при изграждането на атомна електроцентрала в Индия, сключено на 20 ноември 1988 г. и Допълнение към него от 21 юни 1998 г. Руската Федерация оказва техническо съдействие на Индия в изграждането на два енергоблока в АЕЦ „Куданкулам" с реакторни установки тип ВВЕР-1000, с мощност 1000 МВт всеки (база - проект АЕЦ-92).

Реализацията на Споразумението за изграждане Първи и Втори блок на АЕЦ „Куданкулам" от руска страна се осъществява от обединена компания Нижнегородската инженерингова компания „Атоменергопроект" - Атомстройекспорт, а от индийска страна от Индийската корпорация по атомна енергия.

В основата на изграждането на АЕЦ „Куданкулам" е проектът АЕЦ-92, който в пълна степен удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Руската Федерация, Международната агенция по атомна енергия и е сертифициран за съответствие с изискванията на европейските експлоатационни организации (EUR), приложими към АЕЦ, изграждани след 2000 година. Принципна особеност на проекта, е реализацията, като допълнение към традиционните активни системи за сигурност, на редица технически решения, основани на комбинирани системи за безопасност.