България се връща от изолацията, в която беше изпаднала година и половина, на мястото на уважавана държава в Европа, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Музея „Лувър" в Париж, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

По думите на премиера изложбата и фактът, че „Лувър"-ът отваря врати за нея показва уважение към България, респект, към това, което се прави, към правителството, към министрите, към културата. „Виждате как ни посрещат хората, помните Орешарски как не го посрещаха", каза Борисов. „Министър Рашидов вдигна летвата много високо", добави премиерът.

Видяхте - едновременно и президентът Оланд, и премиерът Валс, и бившият президент Саркози декларираха колко важна и стабилна, колко добър партньор е България като страна. Сега трябва да дойдат повече инвеститори и да станем една средно европейска държава, каквато реално сме и каквато можем да бъдем, с всеобщи усилия", заяви министър-председателят.

Влизайки в тази сграда, влизаме в историята на световната култура и вече сме признати за световно значима държава в културната сфера", допълни от своя страна министърът на културата Вежди Рашидов.

Притежаваме шедьоври. Ние сме народ, който лежи върху три култури. Трябва да се гордеем и да имаме повече самочувствие", категоричен беше Рашидов, като добави, че за изложбата вече има и други покани. Тя се реализира благодарение на усилията на екипите на Министерския съвет, министерствата на културата, туризма, икономиката, на външните работи, както и посолството на България в Париж и френското посолство в София. Вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за хоризонталните политики, в това число и за координацията на политиката и дейностите в областта на културата, придружава премиера Борисов по време на посещението му във френската столица. Това е първа по рода си българска изложба в музея „Лувър".

Усилията, които полагаме са в посока популяризирането на България чрез нейното древно и уникално културно-историческо наследство. Нека, както външният свят, така и самите ние да преоткрием българската идентичност", поясни вицепремиерът Бъчварова. Като част от културната програма, която съпътства откриването, до края на юни във френската столица са предвидени редица други български мероприятия, които да представят страната ни и нейната култура и традиции, както и туристическите и инвестиционни възможности.

Премиерът Борисов добави, че ще се преговаря в България да бъде направена изложба от „Лувър"-а.