След Сърбия и властите в Босна и Херцеговина започнаха да разглеждат приватизационните сделки в страната на Христо Ковачки.

В писмо, изпратено до компанията Пазарджик БТ АД, купувач на 67 % от капитала на цигарената фабрика в босненския град Мостар - „Фабрика духана Мостар", агенцията за приватизация на Босна и Херцеговина е поискала да бъде дадено обяснение защо не се изпълняват задълженията, приети с подписания преди половин година приватизационен договор, научи вестник "Дневни аваз".

Отговорът от България се очаква след ден-два и ако в него няма гаранции от купувача, че ще инвестира 7 милиона конвертируеми марки, договорът най-вероятно ще бъде развален, пише още "Дневни аваз". „От средата на юни, когато плати 200 000 конвертируеми марки за закупуването на "Фабрика духана Мостар", до днес инвеститорът не е изпълнил нито едно свое задължение. След месец трябваше да плати на работниците неизплатените дотогава заплати и осигуровки и да започне производството. Нищо от това не беше направено", казва Мевлида Тояга, председател на синдиката на работниците във "Фабрика духана Мостар".

По думите й през 2008 г. е трябвало да бъдат произведени близо 600 тона цигари.

"Заводът е продаден, но ние сме заложници в ръцете на купувача! Искаме да бъде взета гаранцията от 1,7 милиона марки, с която да бъдат изплатени сумите на работниците за пенсионни осигуровки за четири години, социални за две години и заплатите за последната година и половина", казва Тояга. Тя заяви, че с усилията на агенцията за приватизация и данъчните власти на Босна и Херцеговина е бил постигнат компромис относно деблокирането на сметките на "Фабрика духана Мостар" и е подготвено споразумение, което само е трябвало да бъде подписано от българския инвеститор. За този подпис обаче се чака вече два месеца", пише босненският вестник.

Според „Дневни аваз" не уточнява, че „Пазарджик АД" БТ беше приватизирана през ноември 2006 г. от „Честийм" ЕООД, която е свързана с Христо Ковачки. „Честийм" закупи 85,24 на сто от капитала на Пазарджик БТ АД  за 4,718 млн. лв.

Припомняме, че по-рано този месец работниците в сръбския химически завод "Невена", чийто мажоритарен собственик е Христо Ковачки, започнаха обща стачка, тъй като от август не са получавали заплати. Председателят на стачния комитет Небойша Перович каза, че ръководството не е осигурило никакви пари за заплатите на над 300-те работници дори след две предупредителни стачки.