В КАТ „Пътна полиция"-Пловдив се извършва акция по предотвратяване на престъпления и дисциплинарни нарушения, съобщава БНР. Акцията е на Дирекция "Вътрешна сигурност".

По неофициална информация проверката е заради вземане на подкупи за регистрация на автомобили с нередовни документи, извършени са и арести на служители на „Пътна полиция".

БГНЕС съобщава шестима задържани. Двама от тях са офицери от КАТ, сред останалите е посредник на име Серго.

Говорителката на Окръжната прокуратура Галина Андреева обясни, цитирана от БТА, че проверката е започнала тази сутрин и е заради редица констатирани пропуски и проблеми. Тя ще продължи до 8 май, включително. Нарушенията са свързани с регистрациите на моторни превозни средства, преминаване на технически прегледи на автомобили, издаваните във връзка с това документи за регистрация, издаването на свидетелства за правоуправление на МПС.

В момента се извършват разпити на служители на „Пътна полиция", но обвинения засега не са повдигнати. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов е разпоредил да се сформира екип от трима прокурори от Окръжна прокуратура и трима от Районна, които да ръководят проверката. Резултатите ще бъдат обобщени до 1 юни.

Уточнява се, че предмет на проверката са и легализирането на шофьорски книжки, издадени в чужбина, включително и такива, издадени в страни членки на ЕС, издирвателната дейност на автомобили, обявени за издирване в Националната шенгенска информационна система и други.

Проверяващите трябва да установят и дали униформени от КАТ-Пловдив са помогнали на шофьор, блъснал с автомобил и убил човек на пътя, да избегне наказателно преследване.

Не се извършват никакви регистрации, като длъжностните лица не обясняват какви са причините за спиране на работа. По обед се е образувала голяма опашка, но хората вече са се разотишли. Началникът на "Пътна полиция"-Пловдив Радослав Начев не вдига телефона си.

Междувременно от пресцентъра на МВР информираха, че поради технически проблем временно е била преустановена регистрацията и пререгистрацията на МПС на гишетата на КАТ.