МВР предприема действия за сериозно противопоставяне на автокражбите, съобщават от ведомството.

От началото на юни са проведени 11 тематични полицейски операции на територията на София, Перник, Костинброд, Враца, Монтана, Велинград, Варна и Бургас.

Акциите са реализирани  след анализ и констатирано повишаване на активността на лицата, извършващи посегателства над моторни превозни средства. В хода им са проверени общо 35 депа за разглобяване на автомобили, авто-морги и обекти за продажба на части, втора употреба.

Открити и иззети са купета, авточасти и агрегати от над 350 автомобила - предмет на престъпно посегателство.

Установено е, че голяма част от колите са отнети предимно от София, Враца, Монтана, Варна  и Бургас.

През летния туристически сезон, е установена усложнена обстановка в курортните комплекси "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Във връзка с това на 19 и 20 август там е проведена комплексна полицейска операция. Открит е отнет автомобил от Варна и  други два - с интервенция в номера на рамата. От автоморгите и депа за разглобяване са иззети агрегати и части от 30 инкриминирани автомобила. По случаите са образувани 4 досъдебни производства, съставени са два акта от служители на РИОСВ. За срок от 24 часа са задържани четирима криминално проявени.

В двата курорта е пресечена и престъпната дейност на няколко групи. Само през последната седмица са задържани са двама мъже при опит за кражба на лек автомобил марка "Ауди Q 7" с полска регистрация. Те са арестувани в автомобила заедно с компютърната техника, необходима за извършването на престъплението.

Два дни преди това са задържани други двама извършители на кражба на „Мерцедес", модел "C"класа.

В София са засечени двама мъже, които за петмесечен период са извършили кражби на множество автомобили от марките „ВАЗ". Към момента са установени 23 автомобила. На двамата са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража".

Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов е сформирана работна група за изготвяне на предложения за промяна на членовете от НК, свързани с този вид престъпления.

Планират се и полицейски операции на по-уязвимите места, където се наблюдава тенденция на увеличение на кражбите на автомобили.