Второто мощно земетресение, което удари Непал за по-малко от три седмици, е убило най-малко 83 души към момента, включително 17 в Индия и един в Тибет. Ранените са близо 2 хиляди души, а хиляди са останали без дом, съобщават местни медии в Индия.

Десетки вторични труса са регистрирани след силното земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер в страната вчера.

65 души са загинали в Непал, а ранените са 1 926.

Властите обявиха, че все още няма новини за изчезналия във вторник американски хеликоптер UH-1 по време на спасителна операция. В хеликоптера е имало шестима американски пехотинци и двама военнослужещи от Непал.

Изпратихме хеликоптери тази сутрин в района, където хеликоптерът за последно е забелязан. Все още няма информация, но смятаме, че може да е близо до епицентъра на вчерашното земетресение, каза говорител на вътрешното ведомство на Непал.

От 25 април броят на загиналите от земетресенията в Непал достигна 8 200 души. Според вътрешното министерство 382 души са изчезнали.

Вторичните трусове продължиха и в ранните часове на днешния ден, принуждавайки хората да стоя извън сградите. От 12:50 часа във вторник са регистрирани 33 афтършока с магнитуд над 4 по Рихтер. Едно от тях е било с магнитуд 6,2 по Рихтер в района на Долака - 21 минути след силното земетресение. 5,9 по Рихтер беше регистрирано в 3:10 часа в сряда сутринта.

Земетресенията доведоха и до свлачища в Непал.

Само педи няколко седмици Непал беше разлюлян от унищожително земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер.