Споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство търговия (ТТИП) между Европейския съюз (ЕС) и САЩ ще помогне за развитието на българската икономика.

В това е убеден министърът на икономиката Божидар Лукарски, който подробно описа пред народни представители какви биха били ползите за страната ни от подписването на подобно споразумение.

Припомняме, темата за ТТИП бе повдигана неочаквано и за кратко няколко пъти в пленарна зала, но по-разширените дебати „за" или „против" споразумението се водеха извън сградата на властта.

Парламентарните комисии по външна политика и по икономическо развитие и туризъм обаче поканиха икономическия министър, свои колеги депутати и експерти на кръгла маса именно на тема „Ново начало на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство".

На дискусията се появи и вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

„България има нужда и необходимост от възстановяване на икономиката и икономическо развитие. Въпросът е дали подписването на едно такова споразумение ще доведе до подобен растеж и до нови работни места", представи темата председателят на парламентарната външна комисия Джема Грозданова.

Споразумението би трябвало да е най-всеобхватното споразумение за свободна търговия до момента", отбеляза от своя страна и министър Лукарски. Той посочи и трите основни компонента на договаряното ТТИП, а именно - достъп до пазар, регулаторни въпроси и пречки пред търговията, правила.

България си дава сметка за трудностите при договарянето на такова споразумение", категоричен е министърът на икономиката. Той увери, че страната ни участва при договарянето на споразумението равноправно с другите страни-членки на ЕС.

Сред резултатите от подобно споразумение за търговия между САЩ и ЕС са премахването на митата, на нетарифните пречки пред търговията, търсене на сближаване на двата регулаторни режима, подобрен достъп до американския пазар за българските компании, по-добър пазар за услуги и не на последно място повишаване на интереса за преки инвестиции от Америка у нас.

За България ще е хубаво да го има ТТИП", погледна от положителната страна на споразумението и старши анализаторът към Европейския съвет за външна политика Йозеф Янинг. Той обясни, че задачата на ТТИП е да свърже по-тясно двата най-големи пазара в света.

„Няма да има някаква политическа надстройка", увери Янинг, но предупреди: „Или ще имаме това най-модерно споразумение, или няма да имаме нищо".

„Едва 2015 г. сме в ситуация, когато може да провеждаме тези преговори, защото въздухът се разчисти от някои прекомерни очаквания. Стратегически императив за Европа е да приключи това споразумение. Много по-реалистично се гледа на него", разказа още Янинг. Той е убеден в това, че споразумението ще донесе икономически изгоди за всички страни в ЕС.