Европейската комисия  планира да представи междинния доклад по мониторинговия механизъм следващия четвъртък на 12 февруари.

Основните критики за правосъдието и вътрешните работи у нас отново ще бъдат заради липсата на достатъчно резултати срещу организираната престъпност и корупция, съобщи БНР.  

Все още няма достатъчно обвинения и присъди по знакови за корупция по върховете и участие в организирани престъпни групи, констатира ЕК във вече готовия проект на доклада.

Сред другите отрицателни бележки в доклада е неуспехът да се създаде механизъм за парламентарен контрол на дейността на ДАНС и необяснимото отлагане на Закона за конфликт на интереси.

ЕК ще ни критикува и за неприетите промени в закона за т. нар. Комисия Кушлев, които трябваше да разширят правомощията при отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, както и все още тромавото производство в досъдебната фаза.

Останалите  отрицателни бележки ще  са за съмнителните замени на гори и земеделски земи, проблем, които ЕК настоява да бъде решен спешно.

Отрицателно становище ще получим и за търговския регистър, който според експертите на Брюксел е направил по-непрозрачна дейността на компаниите и е затруднил извършването на проверки за свързани лица в търговските дружества, което е предпоставка за корупция.

Практиката да се купуват гласове също намира място в документа. На фона на предстоящите национални и европейски избори ЕК очаква българските власти да намерят начин да я преустановят.

Темата "управление на еврофондовете" не присъства в настоящия първоначален текст, който в момента се съгласува между различните служби и дирекции и подлежи на промени.

Докладът е от шест страници и определя положените усилия на властите у нас през последните месеци като огромни. Най-позитивна оценка, формулирана с израза "значими стъпки в правилна посока", получават действащия вече съдебен инспекторат и съвместните екипи на прокуратурата, МВР и ДАНС срещу организираната престъпност и корупцията.

Представител на ЕК подчерта, че при изготвянето на доклада е търсена максимална експертност и фактологичност и че политическите заключения ще бъдат по-детайлно формулирани в следващия годишен доклад по мониторинговия механизъм, който се очаква през юли.