Турското правителство ще наложи пакет от дипломатически и търговски санкции срещу Париж, ако френските законодатели приемат законопроекта за криминализирането на арменския геноцид.

Това съобщава правителствен източник, цитиран от „Франс прес".

Турция няма да остане безучастна. Това очевидно ще доведе до последствия. Обсъждаме евентуален отговор, ако законопроектът бъде приет във френския парламент в четвъртък", съобщава източникът.

Една от санкциите, която Турция може да наложи е отзоваването на турския посланик от Париж за консултации. Ще бъде помолен и френският посланик в Анкара да се прибере в страната си. Анкара също планира санкциониране на френските търговски интереси в Турция, но все още турското правителство се разграничава да използва думата „бойкот" срещу френските стоки.

Според официални данни търговският оборот между двете страни за 2010 година е 11.6 милиарда евро.

Близо 1000 френски компании в Турция, също и тези, които са в партньорство с турските компании ще бъдат извадени от публичните споразумения в страната, особено в областта на транспорта, според правителствения източник. Също така ще бъдат прекратени отношенията и в сферата на културата, науката и технологиите.

Ако френският парламент приеме законопроекта за арменския геноцид, както се очаква, всеки, който публично отрича масовото клане може да бъде осъден на една година затвор и да бъде глобен с 45000 евро.

Армения смята, че 1.5 милиона арменци са убити по време на Първата световна война от войници, който са били част от бившата Османска империя.

Турция отрича тези данни и обявява, че са загинали между 300 и 500 хиляди арменци, колкото и турци.

Франция призна убийствата през 1915-1916 година за геноцид през 2001 година.