Виетнамски и филипински войници играха футбол и пяха на оспорван остров в Южнокитайско море, което е знак за тясно сътрудничество между двете азиатски държави на фона на напрежението с Китай, съобщава „Франс прес".

Високопоставени морски офицери от Филипините заявиха, че футболните и волейболните игри са били на държания от Мaнила остров Североизточен Кай (Парола), който е част от архипелага Спратли. По-рано виетнамски боен кораб стовари около 60 моряци на острова, където са разположени 100 филипински войници, добавиха офицерите.

Ще си прекараме добре заедно. Тези активности ни помагат да се повдигне нивото на комфортност на войниците в спорния район и ще затвърдят отношенията между Военноморските сили (ВМС) на двете държави, заяви представител на филипинските ВМС.

През последните месеци се увеличи напрежението в района на Спратли, след като Китай започна да изгражда изкуствени острови. Пекин и Вашингтон се обвиняват взаимно, че дестабилизират ситуацията в района на оспорваните острови в Южнокитайско море. Китай има претенции към 90% от акваторията. Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней също имат претенции.

Миналата година филипински войници посетиха държания от Виетнам остров Югозападен Кай за подобни игри. Островът се намира само на няколко километра от Североизточен Кай. Оттогава виетнамски бойни кораби акостират в Манила. Двете държави също поддържат гореща линия, която помага за връщане на рибари, които са изпаднали в опасност в открито море. Двете държави също обмислят формиране на съвместен военноморски патрул в Южнокитайско море.

До 1975 година Филипините държаха и Югозападен Кай, след като войници от Южен Виетнам го превзеха, докато филипинските сили бяха на празненство в Североизточен Кай.

Манила и Ханой имат претенции и към двата острова.