САЩ не вярват, че Иран може да играе положителна роляв преговорите със Сирия, и настояват, че единственото решение е сирийският президент Башар Асад да се оттегли от поста си, предаде АФП. Това заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Така, американските власти се противопоставиха на мнението на специалния пратеник Кофи Анан, който повтори желанието си Техеран да бъде включен в процеса за разрешаване на кризата в Сирия, както и обяви, че на последните срещи е постигнат план за политически преход в Сирия без изрично да се заявява Асад да напусне властта.

Има риск ситуацията в Сирия да излезе извън контрол и да се разпространи в региона", обясни той.

Иран може да играе позитивна роля", изтъкна Анан, допълвайки, че ще продължи да работи с иранските лидери за разрешаване на кризата, която според наблюдатели е довела до смъртта на повече от 17 хиляди души.

Ислямската република бе изключена от срещата в Женева - среща, която Иран определи като „неуспешна" - след възражения от ЕС и САЩ. Западът и опозицията в Сирия обвиняват Техеран, че подкрепя режима в Дамаск. 

Иран потвърди пълната си подкрепа за мирния план на специалния посланик на ООН и Арабската лига Кофи Анан, който има за цел да прекрати сирийската криза. Техеран смята, че планът трябва да бъдe приложен напълно, за да се възстанови стабилността, съобщи „Франс прес".

Очаква ме господин Анан да продължи усилията си за постигане на стабилност и мир в Сирия и региона", каза външният министър на Иран Али Акбар Салехи на съвместен брифинг с Кофи Анан.

Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили обяви пред Анан, че САЩ са „част от проблема".

Заради подкрепата на някои страни като САЩ, които подкрепят диктатори и недемократично поведение, те не могат да бъдат част от решението за Сирия", обясни Джалили.

Хората в региона смятат американското правителство за част от проблема, а не част от решението", допълни той.