Парите ги има и няма причина за притеснение. Това каза в интервю за предаването „Здравей, България" на Нова телевизия Румен Гечев от БСП относно това трябва ли да теглим външен заем. Бойко Борисов може да каже до края на седмицата, че ни трябва заем и от 100 милиарда лева. МВФ и Световната банка са в потрес, защото не знам дали и те ще издържат на такива числа, коментира той.

От своя страна Владислав Горанов от ГЕРБ каза, че сметката е проста и тя не е плод на спекулации. По думите му крайният резултат от емитирането на нов външен дълг ще бъде увеличението на резерва.

Според гербера приходната част на бюджета не върви. Той прогнозира, че ще има дефицит над планирания. „Някои оценки стигат до дефицит от над 1,2 млрд. лева. Твърдим, че в един момент, след падежите, които предстоят, ще са необходими около 2 млрд. лева", аргументира се Горанов.

Според Гечев ГЕРБ пресмята едни и същи неща по няколко пъти. Той е категоричен, че в тази сметка няма нищо вярно. Единственото вярно е, че бюджетните приходи ще са по-малко от прогнозираното, подчерта социалистът.

По думите му във фискалния резерв има над 8 млрд. лева. В него са включени и плащанията, които предстоят тази година и през следващата година.