Папа Франциск обеща да направи всичко възможно с правомощията си, за да промени мисленето във Ватикана, предаде Ройтерс.

В обширно интервю за вестник La Repubblica, той заяви, че твърде много предишни папи в дългата история на Църквата са били „нарцисисти", които се оставят да бъдат поласкавани от техните „царедворци".

Римската курия е проказата на папството", каза папата, който въведе нов стил на откритост, консултации и простота в папството.

Интервюто, проведено миналата седмица в спартанската резиденция на папата във Ватикана, се е състояло при затворени врата на среща с 8 кардинали от света, които му помагат в реформирането на проблемната администрация на Ватикана, известна като Курия.

По думите му сегашното виждане на Ватикана е твърде ограничено и е насочено към временни интереси, което от своя страна пренебрегва света. „Ще направя всичко, за да го променя", подчерта папата.

Франциск заяви, че той е избрал тези 8 кардинали към неговия съветнически борд, тъй като нямат егоистични мотиви.

Те не са „царедворци", а мъдри хора, които са вдъхновени от същите ми чувства. Това е началото на Църква с организация, която е не само вертикална, но и хоризонтална", добави той.

Говорейки за своята лична вяра, Франциск подчерта: „Католически Бог не съществува...".

Вярвам в Исус Христос, в неговото въплъщение. Исус е моят господар и моят пастир, а Бог, бащата...е светлината и създателят. Това е моето битие", заяви той.

На 19 септември беше публикувано интервю с папата, в което той представи нова визия на Църквата към абортите, контрацептивите и хомосексуализма.

Франциск не дискутира темите за сексуалната моралност в интервюто за La Repubblica.