Гори цех за производство и преработка на пластмаса на входа на град Средец, съобщи кметът на община Иван Жабов. Пожарът е възникнал в складовете малко след 12.00 часа и вече е локализиран.

По думите на Жабов, останало е съвсем малко огнище в един от складовете, който най-много е пострадал. Жабов не посочи какво е причинило огъня. Няма пострадали работници. На място за три пожарни от Средец и една от Бургас.

Пътищата са проходими. „В момента пожарната си върши работата. Има изгоряла продукция и материал", допълни градоначалникът.

Според репортери на "Флагман" към 15 часа ситуацията в горящата фабрика в Средец излиза извън контрол, срутила се е част от сградата. "Големият проблем е, че не са спазени изискванията за съхраняване на леснозапалимата продукция, която е разпиляна из целия двор. Съвсем наблизо е и бензиностанция.

Целият район покрай главния път в посока Бургас е застроен от химически цехове, има плац за изкупуване на стари автомобилни гуми. В непосредствена близост, откъм източната страна, е най-голямото и старо предприятие "Пластмасови изделия"АД. На място има полицаи, които са готови да отцепят района", пише изданието.

Над 40 са работниците в цеха.  Няма опасност от обгазяване на града.

Първоначалните резултати от измерванията на експерти по чистотата на атмосферния въздух от РИОСВ-Бургас и екип на Регионална лаборатория-Бургас за качеството на въздуха не показват превишения на замърсителите.

Направени са проби от три точки - в близост до мястото на инцидента, на входа на града при първата жилищна сграда и на около 200 м, по пътя за гр. Елхово.

Измерванията се извършват по показатели серни оксиди, азотни оксиди, въглероден оксид, въглероден диоксид, метан, фенол, амоняк, ацетон, толуен, фуран, пропан, хлороформ. Не са установени превишени стойности по тези показатели.

Продължават измерванията по посока на разсейването на дима, съобщиха от РИОСВ.

Пожарът е възникнал в 12.45 ч. в цех за екструдиране на полиетиленови фолиа и производство на пластмасов амбалаж, съобщиха от РДВР-Бургас. Цехът е разположен на площадка с площ 3 492 кв.м при входа на гр. Средец.

На място са изпратени четири пожарни автомобила с 12 служители, огънят е локализиран в 13:50 часа. Не е допуснато разрастване на огъня,  който е могъл да обхване други два производствени цеха. Към 15:40 часа продължава разчистване на терена, съобщават от МВР.