От избори през лятото са заинтересовани купувачите на гласове, които ще разчитат на контролиран вот. Тези, които не искат истинска кампания, а механично гласуване.
От подобен, прибързано организиран „вот" губи активната част в обществото, тази която иска промяна, но за пореден път ще бъде лишена от тази възможност.

Това е становището на ръководството на АБВ по повод неочакваното искане на БСП лидера Станишев за бързи избори до края на юли.

Ръководството на АБВ счита, че обявеното от председателя на БСП намерение да инициира предсрочни избори в края на месец юли, е безотговорна и рискова за държавата авантюра, която пренебрегва демократични процедури в името на едно единствено нещо - политическо оцеляване на ръководството на БСП.

Остава необяснимо, се казва още в изявлението на хората на Първанов, защо вместо да подаде оставка, Станишев и ръководството на БСП превръщат цялата си партия в заложник на кариеристичните си позиции. Всички те обаче явно са наясно, че социалистическата партия е пред разпад и с отчаяни мерки, като избори на бързи обороти, се опитват да направят всичко възможно да задържат още малко неспасяемото положение, смятат от централата на АБВ.

Както и всички други партии в днешните си изявления и АБВ обявяват, че са готови за избори.

Ние обаче искаме истинска, дълбока промяна на статуквото. Разчитаме, че предстоящите консултации по предсрочния вот при президента Росен Плевнелиев ще се проведат в условия на отговорност и максимална загриженост за бъдещето на държавата и нашия народ, призовават от формацията на Първанов.