ГЕРБ ударно внасят промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) заради сделката с БТК и други дружества на Цветан Василев, закупени за 1 евро.

С предложенията на Цветан Цветанов и други депутати от различни формации се предлага главният прокурор или определен негов заместник да имат право да спират финансови операции или сделка с имущество за срок до 48 часа. Това правомощие ще се осъществява в неотложни случаи при непосредствена опасност, която не може да бъде предотвратена по друг начин.

Предвижда се органите на досъдебното производство  да вземат при необходимост мерки за предотвратяване  на умишлено престъпление или друго обществено опасно деяние, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено.

Под проекта са се подписали Валери Симеонов от ПФ, Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ.

Целта на проекта е да създаде възможност за реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи или при липса на други възможности за предотвратяване на умишлено престъпление или друго опасно деяние, за което има основание  да се предполага, че ще бъде извършено.

Според вносителите липсата на такава възможност е неоправдана.