Лидерът на опозицията в Зимбабве Морган Цвангираи е явният победител на президентските избори.

Това заяви посланикът на САШ Джендай Фрейзър в началото на визитата си в Южна Африка.
По време на посещението си на континента Фрейзър се надява да убеди съседните на Зимбабве страни и властите в тях да окажат влияние върху президента Робърт Мугабе.

Официалните резултатите от изборите, които се проведоха през март месец, и до този момент не са обявени. Робърт Мугабе и на власт в Зимбабве вече 28 години.

Цвангираи е категоричен, че неговата победа е убедителна, но представители на управляващата партията заявяват, че нито един от кандидатите не е събрал 50% от гласовете. Затова е необходим балотаж.

Представители на Движението за демократични промени твърдят, че лидерът им е спечелил 50.3% от гласовете. По данни обаче на независими наблюдатели процентите са 49%, което не позволява на победата на Морган Цвангираи да бъде обявена за безусловна.

След изборите опозицията постоянно съобщава за нападения и тормоз над нейни лидери, но правителството отхвърля тези обвинения.
Англиканската църква призова световното общество да предприеме мерки, за да не се разрасне насилието в Зимбабве „до чудовищни мащаби", припомня БиБиСи.

Анализатори предложиха съставяне на правителство на националното единство, на което обаче американският дипломат Джендай Фрейзър се противопостави.
 

"Нашият възглед е, че в Зимбабве има явен победител и в този случай правителство на националното единство не е необходимо. Нужно е политическо решение", казва Фрейзър.